LAJITTELUTUOMAROINTI


Lajitteluissa käytetään kolmea tuomaria (T1, T2 ja T3). Tuomarit laskee, sekä arvioi jokainen omalla alueellaan kuljettajalta vähennetyt pisteet. Tästä muodostuu lajittelusuorituksen pisteet tulospalveluun. Jokaisen tuomarin tuomarikohtaiset pisteytykset lajittelussa näet tulopalvelusta T1, T2 ja T3 LAUSEKE kohdasta.


Jokaisella kuljettajalla on suorituksen alkaessa 100 pistettä. Pisteet vähenee sitä mukaa, mitä enemmän virheitä suorituksen aikana tuomaristo näkee. Kilpailijoiden pisteiden mennessä tasan, ensisijaisesti voittajan määrittää Yleisilme. Jos Yleisilme -pisteet ovat tasan, voittajan määrittää entry-nopeus.


LAJITTELUTUOMAROINTI KRITEERIT


[T1] KLIPPIBOXIALUEET & RATARAJAT

Klippiboxialueet ja rata-alueen ylitykset.

-10 pistettä: molemmat renkaat ohi klippiboxialueesta

-6 pistettä: toinen rengas ohi klippiboxialueesta

-5 pistettä: yksi rengas ulos rataalueelta

-11 pistettä: kaksi rengasta ulos rata-alueelta

-100 pistettä (hylätty suoritus): kolme rengasta yli rata-alueelta

Huomioi NO-GO Zone sääntö


[T2] NOPEUDEN JA KULMAN MUUTOKSET

-Nopeuden tai kulman ylimääräinen muutos. Arvio minkä suuruinen virhe nähtiin.

-1 piste: lähes huomaamaton

-2 pistettä: pieni

-3 pistettä: selkeä

-4 pistettä: suuri

-100 pistettä (hylätty suoritus): suoristuminen tai merkittävä nopeuden/kulman muutos joka ei ole seurattavissa pariajossa


[T3] YLEISILME

Arvio entryn lähestymistyylistä ja ajon yleisilmeestä.

-7 pistettä: Jos entryn lähestymistyyli ei vaaditun mukainen

Max -20 pistettä: suorituksen yleisilme vähennyksen määrä

Yleisilmeen vähennyksen määrä on jaettu 2 osaan suoritettavasta rataprofiilista. 1/2 osaa rataproofilista on max -10 pistettä ja 2/2 osaa rataprofiilista on max -10 pistettä.

-100 pistettä (hylätty suoritus): suoritusta ei arvosteltu loppuun saakka.


Yleisilmeen pistemäärään vaikuttaa tehdyt virheet ja ajon kokonaisnäyttävyys (agressiivisuus ja itseluottamus). Yleisilmettä verrataan aina päivän vakuuttavimpaan suorittajaan harjoitusten aikana. Yleisilmeeseen ei vaikuta se kuinka hyvin klippiboxialueet keräät pääsääntöisesti, mutta ajolinjan pitää olla hyvä (klippiboxialueiden mukainen) tavoitellakseen korkeaa yleisilme pistemäärää.


EI PISTEVÄHENNYKSIÄ

-Nopeudessa ja kulmassa ei tarpeettomia muutoksia suorituksen aikana

-Kaksi rengasta klippiboxialueen etupäästä sisään ja takapäästä ulos niin, että etu tai takarenkaat ovat kokonaan klippiboxialueen sisässä

-Entrystä sisään täys kiihdytyksellä, yhdellä kulmalla agressiivisesti ja varmasti tuomariston määrittämällä tavalla

-Agressiivinen, varma ja näyttävä ajo (kaasun nostelu ja jarrulla sitominen ei haittaa jos se on pehmeästi kontrolloitua)


-100p HYLÄTTY SUORITUS

-Auto suoristuu selvästi suoritusalueella (luisto katkeaa)

-Nopeus tipahtaa ulosajon, törmäyksen, ylikulman tai muun ajovirheen johdosta josta koituu merkittäviä korjaustoimenpiteitä chase kuljettajalle pariajoa silmällä pitäen

-Ylimääräinen tai tarpeeton puolenvaihto kesken suorituksen

-Maaliviivan jälkeen suorituksen lopettaminen ei ole hallittu (pyörähtää, ajaa ulos radalta tai tulee suorassa maaliviivan yli)

-3-rengasta suoritusalueen rataviivan ulkopuolelle nurmelle tai hiekalle

-Jos pistemäärä menee miinuksen puolelle se on yhtä kuin 0 pistettä

No-Go Zone alueesta esimerkki kuva.

No-Go Zone alue on rataan piirretty alue joka on maalattu poikkiviivoilla ja kuvastaa samalla tavalla aluetta minne renkaat eivät saa mennä, kuten rataviivan ulkopuolelle, nurmelle tai hiekalle. Tämä koskee ainoastaan soolo/lead kuljettajaa. Chase kuljettaja saa käyttää tätä hyödykseen. Välttämättä kaikissa rataprofiileissa ei ole NO-GO Zone alueita.

KAAVIOTUOMAROINTI KRITEERIT


OLIKO ENTRYN LÄHESTYMISTYYLI VAADITUN MUKAINEN

Jos lead tulee vaaditulla tavalla entrystä sisään niin chase kuljettajan pitää pysyä auton mitan etäisyydellä saavuttaakseen edun tullessa entrystä sisään entryn kriteerien vaatimalla tavalla.

KUINKA HYVIN KLIPPIBOXIALUEET OTETTIIN HALTUUN

Jos lead kerää kaikki klippiboxialueet molemmilla rekailla niin chase kuljettajan pitää kerätä kaikki klippiboxialueet Kuva3. esimerkki 1 tai 2 mukaisella tavalla saavuttaakseen edun.

NOPEUDEN JA KULMAN MUUTOKSIEN MÄÄRÄ JA RATARAJA YLITYKSET

Jos lead tekee virheettömän suorituksen niin chase kuljettajan pitää pystyä virheettömään suoritukseen takana saavuttakseen edun.

AUTOJEN VÄLINEN ETÄISYYS KOKO SUORITUKSEN AJAN

Jos lead ajaa virheettömän suorituksen, kerää kaikki klippiboxialueet molemmilla rekailla hyvällä yleisilmeellä tulee chasen pysyä koko suorituksen ajan yhden auton mitan päässä kokonaisuudessaan virheettömällä ajolla ja hyvällä yleisilmeellä saavuttaakseen edun.

[YLEISILME] MILTÄ AJO NÄYTTI KOKONAISUUDESSAAN

Jos lead suoritus oli hyvä yleisilmeeltään pitää chasen ajo olla samankaltaista saavuttaakseen edun.

Tuomaristo arvioi auton mitan välistä etäisyyttä ja edun saavuttamista alla olevien Kuva1, Kuva2 ja Kuva3 mukaisaisesti:

Kuva1. Jos 50% suorituksesta välimatka on pienempi kuin yksi auton mitta (erinomainen) ja toiset 50% suorituksesta hieman yli auton mitan (liian pitkä etäisyys) on silloin kokonaissuoritus vielä verrattavissa yhden auton mittaan josta chase saavuttaa edun. Sitä kauemmaksi chase -auton sallitaan jäävän mitä enemmän lead -auto tekee virheitä suorituksessa, mutta jos lead tekee puhtaan suorituksen niin chase -auton pitää pysyä yhden auton mitan päässä koko suorituksen ajan kokonaisuudessaan saavuttaakseen edun.

Jos autojen välinen etäisyys kasvaa yli auton mitan (liian pitkä etäisyys) tuomaristo ei halua nähdä, että chase kerää enää klippiboxialueita perässä vaan haluaa painotuksen välittömästi chaselle ottamaan yhden auton mitan etäisyyden kiinni ja sen jälkeen keskittyy kopioimaan lead -autoa niin hyvin kuin mahdollista.

Kuva2. Tarkoitus on havainnoillistaa riittävää yhden auton mitan etäisyyttä eri luistokulmissa. Yhden auton mitan kriteeri on eriluistokulmissa noin 2 metriä.

Kuva3.

-Esimerkki1: Jos lead ottaa molemmilla renkailla klippiboxialueen ja chase pysyy alle auton mitan etäisyydessä kyljessä kiinni ottaen klippiboxialueen yhdellä renkaalla on tästä etu chase -autolle.

-Esimerkki2: Jos chase pysyy auton mitan päässä samalla ajolinjalla ottamalla klippiboxialueen molemmilla renkailla kuten lead, on tästä etu chase -kuljettajalle.

-Esimerkki3: Jos lead ottaa klippiboxin molemmilla renkailla ja chase ottaa vain yhdellä renkaalla auton mitan päästä, on tästä etu lead -autolle. Lead saavuttaa aina edun itselleen jos chase ei pysty kopioimaan riittävältä etäisyydeltä lead kuljettajaa edellyttäen tottakai aina leadiltä täydellistä onnistumista omassa suorituksessa.

Etu painottuu esimerkkikuvissa 1 ja 3 samalla tavalla, vaikka lead ottaisi yhdellä renkaalla klippiboxialueen ja chase ei ota klippiboxialuetta ollenkaan, jos kuvien määritelty autojen välinen etäisyys säilyy.

Chase voi mahdollisesti korostaa etuaan tilanteissa, joissa lead jättää klippiboxialueen kokonaan ottamatta chasen itse ottamalla sen sillä riskillä, että välimatka kasvaa liian suureksi ja täten menettää edun kokonaan tämän takia tai se jopa kääntyy chasea vastaan. Tämä on tapahduttava auton mitan etäisyydeltä, jossa chase voi ainoastaan korostaa etuaan tuomaristolle enemmän halutessaan. Pitää muistaa, että jos lead ajaa kilppiboxialueesta ohi ja chase pysyy auton mitan etäisyydellä, etu on jo siinä vaiheessa saavutettu chaselle.

Voit ajatella edun saamisen klippiboxialue kohtaisesti. Radassa on aina entry ja noin 6 klippiboxialuetta. Jos otat chase kuljettajana edun itsellesi entryssä ja kaikkien klippiboxialueiden kohdalla saavutat suurella todennäköisyydellä edun itsellesi, jos ajovirheiden määrä ja yleisilme on samankaltaista lead kuljettajaan verratessa.


Kaaviossa ei anneta virheistä nollia vaan punnitaan aina kumman virheet olivat suurempia kokonaisuudessaan. Kilpailijan ei siis kannata koskaan jättää suoritustaan kesken ja luovuttaa, vaikka mitä tapahtuisi. Tuomaristo ei koskaan ajattele ensimmäisen puoliskon parista ajettua, että oliko suoritus tasan kilpailijoiden kesken vaan aina etsitään etu jommalle kummalle kuljettajalle. Jos edut kääntyvät toisiaan vastaan vetojen jälkeen ja tuomari ei osaa valita parempaa kuljettajaa jatkoon voi se äänestää OMR kierrosta.

Tuomaristo vertailee näillä kriteereillä suorituksia ja oman näkemyksensä/tulkinnan mukaan äänestää paremmin kokonaisuudessaan suoriutuneen jatkoon. Nämä kriteerit pätee myös OMR kierroksen tuomarointiin.

Niin kauan kun ihmiset ovat tuomareita niin he näkevät eritavalla tilanteita yksinkertaisista kriteereistä huolimatta, eli joskus ihminen voi vaan nähdä tilanteita väärin. SLADI Masters drifting sarjassa se on nähtävissä, koska pystymme vedota kriteereihin. Tästä syystä jokaisella tuomarilla on yksityisyyssuoja niin lajitteluissa kuin kaaviossakin, kuka pisteet laski tai antoi ja ketkä äänesti kenenkäkin jatkoon. Tuomarointivirhe voidaan todentaa aina jälkeenpäin, mutta ei kohdistaa ikinä kehenkään julkisesti. Kaikki tuomarit koulutetaan asianmukaisesti ja he tekevät parhaansa, että tuomarointi olisi mahdollisimman virheetöntä ja tasapuolista kilpailijoita kohtaan.